Nya tråg till köttet
ger CO2-minskning
Från och med förra veckan har HKScan i Linköping bytt ut sina förpackningar med konsumentförpackat kött till hög andel återvunnen PET. Förändringen sker i samarbete med COOP och ska halvera CO2-utsläppen för trågen, meddelar man.
Enligt HKScan är arbetet ett steg i processen att minska den totala klimatpåverkan. Materialet i de nya trågen består dels av ett ytskikt med nytt material och dels en hög andel rPET som är återvunnen från bland annat läskedrycksflaskor.
Den återvunna plasten mals ner till flingor och återanvänds som råmaterial till nya förpackningar. Alla förpackningar som innehåller återvunnen rPET har ett ytskikt bestående av APET, som fungerar som en funktionell barriär. Att byta ut tråg till konsumentförpackat kött till återvunnet material av PET med rPET ger en CO2-minskning på cirka 50 procent, enligt HKScan.
– Förändringen till nya trågen är en positiv utveckling och innebär att vi kan halvera vår koldioxidpåverkan kopplat till dessa förpackningar. Minskningen kopplat till nya tråg motsvarar utsläpp från en lastbil med släp som varje år kör 9,4 varv rund jorden (enligt schablonvärde från Naturvårdsverket), berättar Annelie Lundell, kvalitets- och miljödirektör HKScan.
/FoodMonitor