Jämställda i
mansdominerad bransch
Stiftelsen AllBrights årliga jämställdhetsrapport inför internationella kvinnodagen visar andelen jämställda börsbolag minskar. Carlsberg Sverige som verkar i en mansdomnierad bransch går dock mot strömmen och har nu över 50 procent kvinnor i ledningsgruppen.
– Bryggeribranschen är traditionellt mansdominerad bransch. Samtidigt är våra kunder och konsumenter både män och kvinnor så vi ser det som en klar konkurrensfördel att vi nu bättre återspeglar detta i ledningsgruppen, kommenterar Mark Jensen, VD på Carlsberg Sverige
Hela 79 av 266 börsbolag har ingen kvinna i ledningsgruppen och 158 bolag har inte en jämställd representation i ledningsgruppen. Det är några av resultaten som framkom i AllBrights rapport tidigare i veckan. Resultaten är nedslående, men det finns alltså undantag.
Fem av nio personer i Carslberg Sveriges ledningsgrupp är kvinnor. Detta är resultatet av ett målmedvet och kontinerligt arbete på alla nivåer under flera år, berättar bolaget.
– Vi kommer att fortsätta fokusera på jämställdhet inom samtliga funktioner i företaget, samt även bättre återspegla den snabbt ändrade befolkningsstrukturen. Här har vi mycket mer att göra, säger Mark Jensen.
/FoodMonitor