Gabriel-vinnarbildÅrets Bagare korad
Idag kammade Gabriel di Grado från Stockholm hem Svenska Mästerskapen för professionella bagare och utsågs därmed till Årets Bagare 2015. Tävlingen gick av stapeln i Nordstan i Göteborg, och har pågått under tre tuffa dagar. Foto: Sveriges bagare & konditorer
Finalen av Årets Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg, då även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen gick av stapeln. Under gårdagen korades SM för bagare under 23 och idag har således den svenska mästaren i bageri 2015 korats.
Gabriel driver Spånga Konditori i Spånga och Bullar & Bröd på Kungsholmen. Andraplatsen gick till Anders Fredriksson från Alingsås, och tredjeplatsen till Sara Fjärrstrand från Sala. Gabriel tog i år revansch efter förra årets bronsplats.
I totalt sex timmar bakade finalisterna 150 bröd, baguetter och bullar vardera som sedan bedömdes av en professionell jury. Finalisterna har tävlat i sju olika delmoment: två sorters matbröd, baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med fruktfyllning. Alla bakverk har bedömts av en smakjury och en metodjury.
Gabriel di Grado vann med motiveringen:
”Genom att knåda ihop en svensk klassisk smak med en oväntad klassisk svensk form skapades en självklar favorit. Årets vinnare presenterade smaker som gick rakt in i juryns hjärta och förde oss tillbaka till barndomen.”
Gabriel di Grado vann med bland annat ett matbröd med kamutvete och rostade sesamfrön samt en äppelpaj med vaniljsås i form av en bulle.
/FoodMonitor