Säffle struntade i att kontrollera McDonald´s och tre andra högriskobjekt
Landets kommuner ska kontrollera alla högriskanläggningar inom livsmedelssektorn varje år. Så säger gällande föreskrifter. Men i Säffle lyckades man bara kontrollera 40 procent förra året. Bland annat högriskobjektet McDonald´s restaurang i Säffle struntade man i på grund av personalbrist.
De högriskklassade verksamheter som ifjol inte fick tillsyn i Säffle var (källa Säffle kommun):
Comfort Hotell Royal
Coop Extra Säffle
Ica Supermarket
McDonald´s
Timtaxan för livsmedelskontrollen låg förra året på 910 kronor i Säffle kommun.
När det gäller McDonald´s så betalade den aktuella restaurangen i förväg en tillsynsavgift på tusentals kronor. Men kommunen levererade aldrig den tillsynen.
Säffle kommun meddelar att anledningen till den uteblivna kontrollen av de fyra aktuella högriskverksamheterna var att man hade personalbrist förra året. 
Vad anser ni om att ni betalar pengar för en kontroll som kommunen sedan inte utför?
”Vi har egentligen inga synpunkter på att vi betalar för en tjänst som kommunen sedan inte utför, eftersom det är ett myndighetskrav. Däremot skulle vi givetvis uppskatta om kommunerna nationellt klassificerar alla våra restauranger utifrån samma hanteringsgrad, det vill säga mellanrisk. Just i detta specifika fall har vi en god dialog med Säffle kommun och de gör oanmälda inspektioner med jämna mellanrum. Det är viktigt för oss att vi har en bra relation med kommunerna där vi verkar och att de finns tillgängliga vid behov och det upplever vi att vi har i det här fallet med Säffle kommun”, skriver Alexandra Svenonius, presschef på Svenska McDonald´s AB i Skärholmen, i ett mejl till FoodMonitor.
Konsum Värmland, som äger den aktuella Coop-butiken, meddelar att man inte vill kommentera bristen på tillsyn i Säffle.
På ICA är man desto tydligare.
– Vi tycker inte det är bra. Vi tycker att butikerna ska betala för den tillsyn de vekligen får. Vi tycker också att Livsmedelsverket kan ta ett större ansvar, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på ICA Gruppen AB.
Även Tomas Pettersson, som äger Comfort Hotel Royal i Säffle, är förvånad över att kommunen inte levererat den tillsyn som han betalat för.
– Man ska inte behöva betala för något som de inte levererar, säger han. 
/FoodMonitor