alDSC 0016
"Varför är det en 18-årsgräns för försäljning av paracetamol på livsmedelsbutiker men inte på apoteken?"
Den frågan ställde nyligen en förälder, som upptäckt att sin 14-åriga dotter på samma gång tagit 15 tabletter, till Läkemedelsverket. Tabletterna kunde dottern köpa på ett apotek - dagen efter det att hon tagit "en stor dos" paracetamol och förts till sjukhus.
"Min 14-åriga dotter tog en stor dos paracetamol då hon var upprörd och ledsen. Det gick tack och lov bra. Jag såg till att det inte fanns mer att ta hemma. Men dagen efter vi kom hem från sjukhuset gick hon till ett apotek på väg till skolan och köpte en förpackning och tog ytterligare 15 tabletter", skriver föräldern i ett mejl till Läkemedelsverket.
"Vi vet inte ännu helt säkert om hon klarat sig från leverskador. Det här är ett exempel av många på hur liv sätts på spel då ett så farligt läkemedel finns så lättillgängligt. Det är helt obegripligt att ett preparat som är farligare än alkohol ska vara tillgängligt för minderåriga."
På Läkemedelsverket är man bekanta med problemet.
"Att paracetamol används vid medvetna självskadehandlingar är ett välkänt problem som vi arbetar aktivt med att försöka minska", skriver en handläggare på Läkemedelsverket i ett svar till föräldern.
Regeringen har bedömt att det ska finnas en åldersgräns på 18 år vid försäljning utanför apotek. Detta eftersom det inte finns någon farmaceut där att fråga om råd.
Läkemedelsverket meddelar att man tycker det är rimligt att till exempel en 17-åring själv ska kunna köpa receptfria läkemedel för att kunna behandla huvudvärk eller menssmärta.
Myndigheten säger emellertid inget om hur lämpligt det är att en utsatt 14-åring kan köpa pillren själv på apotek.
/FoodMonitor