laDSC 0094
Livsmedelsföretagen ser till att Livsmedelsverket följer EU-lag
KOMMENTAREN: Som FoodMonitor berättat tidigare om så har branschorganisationen Livsmedelsföretagen upptäckt ett fel när det gäller bäst före datum i den vägledning som Livsmedelsverket ger ut. Det rättas nu till.
I vägledningen från myndigheten gäller bäst före på livsmedelsprodukter ”fram till och med” den angivna dagen. Men Livsmedelsföretagen har påpekat att myndigheten tolkat gällande EU-förordning fel och att det ska vara ”fram till”.
Detta kommer enligt Livsmedelsverket att rättas till i den nya kommande vägledningen.
Felet beror enligt myndigheten själv på bristande förmåga hos deras egna jurister.
Det är bra att branchorganisationen Livsmedelsföretagen ser till att Sverige följer de gällande europeiska förordningarna på livsmedelsområdet. Men det är förvånande att man gör det trots uppenbara negativa konsekvenser på kort sikt för deras egna medlemmar.
Livsmedelsverket meddelar att man redan hört gnäll från handeln om att rättningen i vägledningen kommer att innebära ökat matsvinn och att konsumenter riskerar att vilseledas.
Men grunden i Livsmedelsföretagens argument är sund. Livsmedelsverket har gjort fel och det ska rättas till. Och det är bättre att ta tag i det nu på direkt än att vänta på att bli tvingade av EU.
Respekten för livsmedelslagstiftningen är också grundläggande för den svenska livsmedelsindustrins konkurrenskraft inte minst på den internationella marknaden.
Så därför ska Livsmedelsföretagen ha beröm. För handeln är det bara att gilla läget och sluta gnälla.
HÅKAN FRISELL