Slaktare struntade i att tvätta händerna – förläggande och vite mot litet slakteri
Ett litet slakteri Norra Sverige har fått ett föreläggande med 5 000 kronor i vite från Livsmedelsverket. Anledningen är en inhyrd slaktare som brast i hygienen.
– Man får ta de slaktare som finns. Han var för oren, säger slakteriägaren.
Enligt Livsmedelsverkets officiella veterinär, OV, som varit på plats vid slakten har det upprepade gånger hänt att slakteripersonalen brustit i hygienen. Vid ett tillfälle i september konstaterar OV att "slaktpersonalen går mellan oren avdelning, stall, och ren avdelning, kylrum, utan att byta eller rengöra stövlar. Dessutom brister slaktpersonalen i handhygien "då de bara spolar händerna med en slang med icke beröringsfritt handtag och utan att använda tvål".
Vid en uppföljande kontroll senare samma månad bestod avvikelserna.
Livsmedelsverket ser allvarligt på det inträffade. Kontaminerade livsmedel kan innebära stora risker för människors hälsa.
Slakteriägaren meddelar att den aktuelle slaktaren som brast i hygienen inte kommer att anlitas igen utan att man kommer istället att ta in en annan slaktare som nyss avslutat sin utbildning. Dessutom har man dragit streck i slaktlokalen så att personalen lättare kan följa gällande regler.
/FoodMonitor