go7
Misstänkt matfusk på Gothemsgården
23 ton av utländskt kött har under sex veckor i slutet av förra året sålts som svenskt KRAV-märkt kött av företaget Gothemsgården. Det menar miljöförvaltningen på Stockholms stad som nu slår larm. Reaktionerna från företagets kunder är idag mycket starka. Foto: Stockholms stad.
– Vi är bestörta. Det är helt sjukt faktiskt. Det är inte ok. Vi är grundlurade helt klart, säger Per Pettersson, pressansvarig på grossisten Menigo.
– Vi har haft mycket att göra idag. Vårt fokus är att lösa allt för våra kunder. Vi har beslutat om att om man vill lämna tillbaka en produkt från Gothemsgården så går det självklart. Det är ingen fara med köttet men det är inte ok det som har hänt.
Totalt handlar det om, enligt den utredning som Stockholms stad gjort, 27 företag som kan ha blivit lurade av Gothemsgården. På Stockholms stad är man tydliga med hur de ser på det inträffade. En anmälan om misstänkt brott har gjorts till polisen.
– Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form. Det här är ett systematiskt uppsåtligt fusk som de har drivit och därför tycker vi att det är motiverat att de inte får fortsätta att bedriva sin verksamhet, säger Daniel Selin på miljöförvaltningen på Stockholms stad till Aftonbladet.
Tre av de drabbade kunderna är Hemköps-butiker. Axfood meddelar att man centralt inte gjort några inköp från Gothemsgården. Men man reagerar kraftigt på det misstänkta bedrägeriet.
– Om det stämmer så är det något som vi definitivt tar avstånd ifrån, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
Fem företag inom butikskedjan ICA har också drabbats.
”Naturligtvis ser vi allvarligt på detta. Det är beklagligt både för de kunder som kan ha blivit drabbade och branschen i stort. Det är viktigt att myndigheterna nu utreder det här och att eventuellt fusk leder till åtgärder. Livsmedelsfusk ska inte löna sig. ICA har inte detta kött i det centrala sortimentet. Vi vet dock att det finns enskilda butiker som har haft köttet i sin butik. Varje butik ägs och drivs av sin egen handlare som beslutar över sitt eget sortiment.  Den ena leverantören, Gothemsgård, är certifierad enligt IP Livsmedel vilket är en certifiering hela branschen använder. Detta gör att butikerna har förlitat sig på att företaget och dess produkter är trygga”, skriver Therese Lystedt, pressansvarig på ICA i ett mejl till FoodMonitor.
FoodMonitor har inte lyckats nå ansvariga på Gothemsgården för en kommentar. Men i ett brev till miljöförvaltningen skriver två representanter för bolaget: ”Vi hävdar givetvis att vi inte på något vis manipulerat med ursprungsmärkningen.”
/FoodMonitor