Gas läckte ut på SLU
– Arbetsmiljöverket kräver handlingsplan
Gasslangen till en kolmonoxidtub lossnade i ett laboratorium på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp i början av denna månad. Detta enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.
”Två personer arbetade i dragskåp på ett laboratorium med en 10 liters kolmonoxidtub. Sannolikt har slangen till regulatorn på lossnat varvid gas började läcka ut. Personerna stängde dragskåpet, lämnade rummet och utlöste brandlarmet. Byggnaden utrymdes därefter. Räddningstjänst och polis anlände”, skriver en person på SLU i anmälan.
De drabbade personerna fördes till sjukhus men har enligt uppgift inte ådragit sig några skador.
Några dagar efter händelsen gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion.
”Vid inspektionen framkom att ni hade påbörjat er utredning av händelsen och hade tagit fram flera förslag för att göra hanteringen av CO säkrare, till exempel att använda en mindre gasflaska som är lättare att hantera. Ni väntade också på resultatet av en undersökning av utrustningen. Ni hade därför inte beslutat vilka åtgärder som är lämpliga att vidta”, skriver Arbetsmiljöverket i ett brev till SLU.
Arbetsmiljöverket kräver nu därför att SLU i en handlingsplan anger de åtgärder man beslutat om men som man inte omedelbart genomfört.
/FoodMonitor