Svenska Köttföretagen har tröttnat på att länsstyrelsen släpar fötterna efter sig i djurskyddsärenden
– inför fullmakt i djurägarförsäkran
Anmälningar om misstänkta brott mot djurskyddslagen som djurbönder och transportörer begår och som upptäcks av Livsmedelsverkets officiella veterinärer, OV, på landets slakterier kan bli liggandes i flera månader hos länsstyrelserna. Slakterierna informeras inte i den takt som lagstiftningen kräver. Nu har företaget Svenska Köttföretagen AB i Skövde, som ägs av sju stora slakterier, tagit saken i egna händer. Djurbönderna ska erbjudas att skriva på en fullmakt som ger slakterierna automatisk tillgång till anmälningarna så fort de upprättas. Livsmedelsverkets jurister har hjälpt till med formuleringarna.
– Genom att vi har den här informationen så kan producenten få en snabbare återkoppling än det går vägen över länsstyrelsen, säger Hans Agné, vd i Svenska Köttföretagen AB.
När djurägare levererar djur till slakt så måste de skriva på en leveransförsäkran. Svenska Köttföretagen AB planerar att ha med texten till fullmakten i den och djurägarna får kryssa i en ruta om de går med på det hela.
– Livsmedelsverket har sagt till oss att för att vi ska få den informationen som tredje part så måste vi ha en fullmakt till det. Och då har vi sagt så här: skulle vi kunna ha den fullmakten kopplad till leveransförsäkran på djuren? Och då har de svarat ja, säger Hans Agné.
Så här lyder texten till fullmakten som Livsmedelsverket hjälpt Svenska Köttföretagen att skriva och nyligen även godkänt:
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL