Metsä Board Sverige AB straffas med 300 000 kronor i böter
I april år 2015 inträffade det en arbetsolycka på Metsä Board Sverige AB i Husum. Nu har en åklagare beslutat att ge bolaget ett strafföreläggande på 300 000 kronor.
”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten och brottet har begåtts av personer med särskilt ansvar för tillsyn och kontroll av verksamheten”, skriver åklagaren i sitt beslut.
Det var i samband med att fyra operatörer arbetade med att övervaka flödet på ett transportband som transporterar stockar i en maskin som kallas barktrumman som olyckan inträffade.
”Stockarna fastnade på bandet. Två operatörer gick in i barktrumman för att såga itu stockarna. Operatörerna öppnade en plåtdörr som har en elektrisk brytare. Operatörernas uppfattning var att den öppnade dörren skulle bryta samtliga kraftkällor. Detta var dock inte fallet. En operatör i ett kontrollrum kom åt en strömbrytare och transportbandet började backa. En av operatörerna inne i maskinen faller när transportbandet börjar backa. Operatören fastnade mellan remmen och barktrumman. Delar av operatörens fot skalades bort”, skriver Arbetsmiljöverket i en åtalsanmälan tidigare i år.
Enligt åklagaren begick ansvariga på bolaget brott genom underlåtenhet.
"Anställda med skyddsansvar hos bolaget har av oaktsamhet åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat dem till förebyggande av ohälsa eller olycksfall och därigenom av oaktsamhet orsakat målsäganden sådan kroppsskada som inte är ringa. Oaktsamheten har bestått i underlåtenhet", skriver han.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Metsä Board Sverige AB tillverkar bland annat kartongprodukter till Livsmedelsindustrin.