Ansökan om skyddad beteckning för Vänerlöjrom inlämnad till Livsmedelsverket
Hushållningssällskapet meddelar att man inom ramen för Jordbruksverkets projekt Gastronomiska regioner idag lämnat in en ansökan om skyddad ursprungsbeteckning för Vänerlöjrom till Livsmedelsverket. Bakom ansökan står ett antal fiskare.
”Varumärket Vänerlöjrom ägs av Vänerlöjrom ekonomisk förening.Det är en sammanslutning av 17 fiskare som alla har lång erfarenhet av hantverksmässig framställning av Vänerlöjrom. Föreningen bildades år 2014 som en bas för att jobba med kvalitetssäkring och försäljning under ett gemensamt varumärke. Nu tar föreningen nästa steg genom att ansöka om en skyddad ursprungsbeteckning för Vänerlöjrom”, skriver Hushållningssällskapet i ett pressmeddelande.
Ansöka är en del i Jordbruksverkets arbete med att öka mervärdet på svenska livsmedelsprodukter.
Ansökan är en del i Jordbruksverkets arbete med att öka mervärdet på svenska livsmedelsprodukter.
”Hushållningssällskapet Skaraborg har fått i uppdrag från Jordbruksverket att leda arbetet runt om i Sverige med att arbeta fram ansökningar om skyddade beteckningar. Målsättningen är att 20 ansökningar ska arbetas fram under projektet som pågår till och med 2019. Projektet finansieras av Landsbygdsprogrammet”, skriver Hushållningssällskapet.
"I Sverige finns det hittills sex produkter med skyddade beteckningar enligt EU:s regelverk: Kalix löjrom, Upplandskubb, Hånnlamb, Sveciaost, Skånsk spettkaka, och Bruna
bönor från Öland. Regeringens målsättning är att det till 2020 ska finnas 15 produkter med skyddad beteckning i Sverige. I andra EU-länder är ursprungsmärkningen betydligt vanligare. Det finns i dag nära 1 500 sådana produkter."
/FoodMonitor