l21
VAL 2018
Liberalerna bekymrade över Jordbruksverkets oförmåga
Jordbruksverket har de senaste åren inte klarat av att betala ut ersättningar till bönder i den utsträckning som krävs. Det bekymrar Liberalerna. Speciellt eftersom den myndigheten ansvarar för utbetalning av krispengar efter sommarens torka.
– Ja, det är ett klart bekymmer och en helt oacceptabel situation. Och den är inte ny på grund av torkan och det kanske gör att man är lite bekymrad just för krispengarna. Att Jordbruksverket inte kan betala ut de här pengarna. När man inte betalat ut de pengar som vi är skyldiga jordbruket, säger Lars Tysklind som är riksdagsledamot för Liberalerna och sitter med i jordbruksutskottet.
– Det som jag möter ute det är att miljöersättningarna har släpat efter väldigt mycket och för de lantbrukarna så det är inte miljarder vi pratar om. Det kan vara att någon inte fått 80 000 kronor. För de som ska ha pengarna är det jättemycket. Miljöersättningarna är inte bidrag utan man får betalt för ett arbete man har gjort. Jag såg någon Sörmlandsbonde som sa att han vill heller ha de 160 000 kronor som Jordbruksverket redan var skyldiga honom än de 15 000 kronor han kan få i krisbidrag.
Problemet har bland annat varit att Jordbruksverket inte klarat av att få till ett IT-system.
– Man har inte fått ordning på IT-systemet för utbetalningarna. Och det kan jag inte riktigt förklara varför. Jag har hört väldigt mycket förklaringar. Men på något vis duger det liksom inte. Till syvende och sist så faller ansvaret tillbaka på regeringen på ett eller annat sätt.
Slarvet med utbetalningarna påverkar bönderna negativt.
– Det drabbar människor direkt. Du räknar med att ha de pengarna i företaget och du får dem inte. Då måste de tas någon annanstans ifrån. Om man jobbar mycket med naturvård och man kanske har mycket naturbetesmark som man ska få ersättning för och man inte får det då det kan vara större delen av intäkterna just för den insatsen, säger Lars Tysklind.
– Från liberalerna är vi väldigt tydliga på att det är den typen av ersättningar som är de som ska gynnas.
HÅKAN FRISELL
VIDEO: Jordbruksverket har problem med IT-system – bönder tvingas låna pengar
LÄS OCKSÅ: Starkare ledning ska få ut pengarna i tid
Bilden: Bilden till höger. Foto: Sveriges riksdag.