Anmälan: Personal på LSS-boende i Kiruna okunniga om diabetes
”Det borde inte vara möjligt för en assistent att ena stunden mata en brukare med mat så denne har ett blodsocker på 25, för att några månader senare ge så mycket blodsockersänkande medicin så brukaren får kramper av blodsockerfall”. Så skriver en anmälare i dagarna i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om vad som hänt en brukare på ett LSS-boende i Kiruna.
”Förra veckan mätte assistenterna blodsockret till 2.7 och då hade ... (brukaren) kramper. Vid flertalet tillfällen de senaste veckorna har ... (brukaren) legat mellan 3-3.5”, skriver anmälaren.
”Assistenterna kan inte ändra medicineringen och verkar sakna kunskap om vilken slags kost som höjer respektive sänker blodsockret. Jag är rädd att … (brukaren) ska hamna i koma när … (brukaren) sover och jag känner mig maktlös. Assistenterna har i förra veckan varit i kontakt med någon sköterska och man har dragit ner på metformin, men jag känner mig fortfarande orolig.”
Anmälaren vill att Kiruna kommun ska se över sina rutiner för brukare med diabetes.
”Kompetensen bland assistenterna måste höjas och det måste finnas rutiner för hur samarbetet mellan assistenterna och sköterskor/läkare ska skötas. Det borde inte vara möjligt för en assistent att ena stunden mata en brukare med mat så denne har ett blodsocker på 25, för att några månader senare ge så mycket blodsocker-sänkande medicin så brukaren tår kramper av blodsockerfall”, skriver anmälaren.
”I dagsläget sköts … (brukarens) diabetes på ett sätt som är livsfarlig för … (brukaren) och det känns otryggt för hela familjen.”
HÅKAN FRISELL