m31
Äldre behöver äta tillräckligt med protein
Örebro universitet meddelar att man i en ny studie visat att det är viktigt för äldre att få i sig tillräckligt med protein för att behålla både muskelmassa och fysisk förmåga. I studien har 100 kvinnor mellan 65 och 70 år ingått.
– För en god fysisk funktionsförmåga, som att kunna resa sig ur en fåtölj, krävs en snabb kraftutveckling hos arbetande muskler. För att bromsa förlust av muskelmassa och funktion krävs ett tillräckligt proteinintag, säger Fawzi Kadi, professor vid Örebro universitet, enligt ett pressmeddelande.
– Kvinnorna i studien var en fysiskt aktiv grupp som motionerade minst 30 minuter om dagen. Frågan var vilken skillnad proteinintaget då kan göra på muskelmassa och funktionsförmåga.
Forskarna mätte kvinnornas muskelmassa, fysisk funktionsförmåga, och hur proteinrik mat de åt.
"För att behålla muskelmassan räcker det att äta 0.8 gram protein per kilogram du väger. Det betyder att en kvinna som väger 70 kilo behöver äta 56 gram protein per dag. Men för att främja fysisk funktion krävs 1.1 gram protein per kilogram du väger. En kvinna som väger 70 kilo behöver då äta 77 gram protein per dag”, skriver Örebro universitet i ett pressmeddelande.
"Resultaten bekräftar också att en diet fattig på protein, under 0.8 gram, är negativ för både muskelmassa och funktionsförmåga."
/FoodMonitor
Bilden: Fawzi Kadi, professor vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet.

t20