f93
”Djuren står och skriker dag och natt” – 14 djurbönder och hästägare anmäler misstänkt foderbedrägeri
För några månader sedan, efter krisen med sommarens torka, gick en grupp på 14 djurbönder och hästägare samman och köpte in inplastade balar med foder från en leverantör i Västra Götalands län. Men balarna har, när de använts, enligt uppgift visat sig innehålla mest pinnar, vass, tistlar, och annat liknande skräp. Många djur står därför nu och skriker av hunger. Anmälningar har gjorts.
– Jag är ekologiskt certifierad med kor, grisar, får, och getter. Nu är det så illa att djuren står och skriker dag och natt, säger en Eko-certifierad djurbonde och butiksägare, som köpt 56 balar av fodret.
– Kör jag in två skottkärror med foder till djuren så får jag köra ut en då det är bara tistlar och pinnar och skit i det.
Det var i samband med krisen med sommarens torka som alltså 14 djurbönder och hästägare gick samman och sökte på Facebook efter leverantörer av foder. Man kom via en mellanhand i kontakt med firma i Västra Götalands län som enligt tidigare kunder hade ett gott renommé. En transportfirma anlitades som hämtade upp balarna hos leverantören. Totalt betalade gruppen på 14 djurägare cirka 300 000 kronor till leverantören för balarna.
Men när de senare började använda fodret fick de en mycket obehaglig överraskning.
– Första veckorna i november öppnade jag nog den först balen. Det luktade unket. Det var väldigt brunt allting. Det luktade gammal sjöbotten. Lite halvruttet.
– Då försökte jag ringa … (leverantören). Jag tror jag ringt de här numren jag hittat på nätet säkert 100 gånger och det är aldrig någon som svarar. Och sedan har jag mejlat och berättat att fodret är dåligt och att jag önskar att han kontaktar mig men han har fortfarande inte hört av sig, säger djurbonden.
Trots den undermåliga kvaliteten försöker djurbonden ändå ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilderna: Används med tillstånd. Foto: drabbad djurhållare.

t20