SLU: Inte självklart att matinsektsindustrin blir bra för miljön
De senaste åren har flera företag propagerat för insekter som en miljömässigt bra föda för svenskarna. Nu meddelar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att mer forskning behövs på området.
”Insekter kan bli ett miljömässigt hållbart proteintillskott för både människor och djur. Men det är inte självklart att matinsektsindustrin blir bra för miljön. I dag finns stora kunskapsluckor om allt från vilka arter som är lämpliga att föda upp till etiska aspekter på massuppfödning”, skriver SLU i ett pressmeddelande om en debattartikel som forskare från SLU skrivit i den vetenskapliga tidskriften Trends in Ecology and Evolution.
”De anser att det är viktigt att täppa till dessa luckor innan produktionen tar fart på allvar.”
Enligt SLU:s forskare behöver det även forskas kring bland annat matsäkerhet innan insekter används i större skala för att tillverka livsmedel.
– Insekter har absolut potential att bli en bra, hållbar, och användbar födokälla, men det är inte så enkelt som att bara börja föda upp insekter. Det är mycket forskning som behöver göras, säger forskaren Åsa Berggren på SLU, enligt ett pressmeddelande.
/FoodMonitor