Djurens Rätt tar SVT till granskningsnämnden
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att man anmält SVT till granskningsnämnden. Anmälan handlar om ett inslag som publicerades den 7 februari av SVT Rapport.
– Det vi tar upp i anmälan är hur kopplingen till brott har framställts. Här har man försökt skapa kopplingar mellan Djurens Rätt och illegala arbetsmetoder på väldigt lösa grunder. Det är inget som vår organisation arbetar med, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig på Djurens Rätt, enligt ett pressmeddelande.
I sin publicering den dagen har SVT enligt organisationen använt sig av rubriker som "Flera anställda i lobbyorganisationen Djurens Rätt har begått brott kopplade till djurrättsaktivism".
Ur anmälan (källa: Djurens Rätt):
”I inslaget nämns det inte när brotten utfördes och det nämns heller inte att personerna inte var anställda på Djurens Rätt när brotten begicks. Händelserna ligger omkring 15 respektive 20 år tillbaka i tiden. Även här brister reportaget vad gäller nyansering och rättvis porträttering.”
– Djurens Rätt är en maktfaktor och vi ska granskas, men det måste vara en rättvis granskning. Vi har anledning att vara självkritiska på vissa punkter, men att genom guilt by association koppla ihop oss med hot, hat, och våld, som SVT gör är missvisande och helt enkelt dålig journalistik, säger Moa Richter Hagert, enligt pressmeddelandet.
FoodMonitor har inte lyckats nå den ansvarige utgivaren på SVT.
/FoodMonitor
Fakta:
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

t20