SLU: använd hela broccoliplantan
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kan svinnet med broccoli minskas genom att hela plantan används. Nu har man fått EU-pengar för att undersöka saken närmare.
”I dag används endast ungefär en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar och nyttig. I vissa länder, till exempel i USA, säljs broccoliblad som en fullvärdig produkt, men i Sverige skördas endast den övre delen av plantan, bestående av blomknoppar och en del av stjälken, medan resten plöjs ner. Detta kan sägas vara en del av svinnet med mat”, skriver SLU i ett pressmeddelande.
Ett nyligen startat EIP-projekt – ett innovationsprojekt finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling – vid SLU i Alnarp kommer att använda det som i dag ratas för färskvarukonsumtion till att utveckla nya produkter som till exempel kan blandas in i bröd, vegetabiliska biffar, korvar, hamburgare, köttbullar, grytor, gratänger, röror, soppor, med mera.”
Projektet är enligt uppgift ett samarbetsprojekt mellan SLU, RISE, Grönsaksmästarna Nordic AB, Fazer Bageri AB, Lyckeby Culinar AB, HIR Skåne AB, LRF Trädgård, och Ulla Nilsson Konsult AB.
/FoodMonitor

t20