k31
Plan B Bevakning AB hotade med att föra med sig FoodMonitors reporter
LEDARSTICK Idag gick en reporter på FoodMonitor och handlade i en butik på Herrhagen i Karlstad som tillhör butikskedjan Coop Värmland. Det handlades en mellanmjölk, en creme fraiche, en Marabou helnöt, en Vego chili sin carne, samt en Tortilla nacho. Reportern betalade i Coops självbetjäning. Inköpet kontrollerades noga. Reportern går sedan långsamt mot sitt kontor. Efter flera kvarter kommer det plötsligt fram en man.
Han visar hastigt en legitimation som det står väktare på. Han vill gå igenom reporterns påse – annars hotar han med att föra med sig reportern tillbaka till Coop Värmlands butik.
Enligt väktaren skulle reportern ha tagit med sig något från butiken utan att betala.
– En Créme Bonjour eller något sådant, säger han.
Reportern tar då fram sitt kvitto och öppnar påsen och går igenom innehållet tillsammans med väktaren. Då medger väktaren fel och ber om ursäkt. Även en kollega till väktaren anländer till platsen. Även hon ber om ursäkt. Hon har helt enkelt räknat fel på antalet varor.
Reportern berättar att denne är journalist. Väktarna uppger att de arbetar på företaget Plan B Bevakning AB i Hisings Backa.
Här ber en av de aktuella väktarna på Plan B Bevakning AB reportern om ursäkt (VIDEO):
SE VIDEOKLIPPET HÄR!
Det är för all del bra att de båda väktarna medger fel och ber om ursäkt.
En av väktarna ville alltså att reportern skulle lägga ner kameran för att "ta en diskussion". Det sa reportern nej till och fortsatte att filma händelsen.
De båda väktarnas agerande är hutlöst minst sagt – och felaktigt.
Väktarna har alltså följt efter reportern från butiken i flera kvarter och "hoppar" inte på reportern förrän denne är nästan tillbaka på sitt kontor.
Inte nog med det - Plan B Bevakning AB hade alltså varken rätt eller anledning att stoppa reportern.
Hur många andra personer har dessa väktare agerat lika illa mot? Och vad har hänt i de fallen?
Plan B Bevakning AB är ett litet bevakningsbolag som bara har en omsättning på drygt 25 miljoner kronor och 25 anställda enligt siffror från Bolagsverket. Kanske sparar man in på väktarnas utbildning?
Coop Värmland har bekräftat att man anlitar Plan B Bevakning AB.
FoodMonitor kommer nu att överväga att vidta juridiska åtgärder. Inte minst för att försöka förhindra att något liknande händer andra konsumenter.
FoodMonitor planerar också att granska händelsen ur ett branschperspektiv. Men också hur det egentligen går till när bolag av den här typen väljer ut sina måltavlor. Olika källor har lämnat uppgifter om de båda väktarnas arbete i den aktuella butiken. Dessa uppgifter är mycket oroväckande och inte bra för Coop Värmlands relation till sina kunder. Vi får nog anledning att återkomma till det.
Om du som konsument råkar ut för något liknande ger FoodMonitor följande råd: ta fram din mobiltelefon och filma allt. Blir de av någon anledning aggressiva så bör man direkt ringa polisen.
Foodmonitor har sökt ledningen för Plan B Bevakning AB.
/FoodMonitor
Har du blivit utsatt för Plan B Bevakning AB på ett liknande sätt som FoodMonitor? Eller har andra uppgifter om oegentligheter på bolaget? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.
Fakta:
Plan B Bevakning AB.
Omsättning: 14.8 miljoner kronor (2018-04).
Resultat: 128 000 kronor.
Antal anställda: 25
LÄS OCKSÅ: Oattraktiv hantering av Loka på Konsum Värmland

t20