Fazer vill förvärva Kaslink
Livsmedelsföretaget Fazer meddelar att man har avtalat om att förvärva matföretaget Kaslink i Finland. Anledningen är att Fazer vill påskynda ”sin omvandling till att bli ett modernt hållbart livsmedelsföretag”. Kaslink är en expert inom havreprodukter.
”Vi är väldigt glada över detta potentiella förvärv. Kaslink är en innovativ aktör, vars höga tekniska kunnande och moderna produktionsanläggning skapar en konkurrenskraftig bas för att sälja, marknadsföra, och producera, hållbara havrebaserade produkter på en internationell marknad. Kaslink har lanserat framgångsrikt även på den konkurrensutsatta svenska marknaden, och har utvecklats väl på den finska marknaden, vilket skapar en stark plattform för framtida tillväxt”, säger Mats Liedholm, vd i Fazer Sverige, enligt ett pressmeddelande.
”Växtbaserade produkter och lösningar är strategiska tillväxtområden för Fazer. Fazer-koncernens mål är att expandera i norra Europa och internationellt med attraktiva och meningsfulla matupplevelser för konsumenter i växande kategorier. En ambition är att bli en av de ledande aktörerna inom växtbaserade måltider”, skriver Fazer i pressmeddelandet.
Enligt Fazer växer den totala marknaden för mjölkfria i Västeuropa årligen med en takt på över 17 procent.
”Fazer ser stora möjligheter med havren och har investerat runt 320 miljoner kronor i kvarnverksamheten både i Sverige och Finland. Fazers styrka ligger i att man täcker hela värdekedjan från produktionslinjen till konsumentens bord. I januari 2019 tillkännagav Fazer att man investerar 400 miljoner i produktion av xylitol med havre som råvara i en anläggning i Finland. Investeringen stärkte Fazers position som föregångare inom värdeskapande havreprodukter”, skriver Fazer i pressmeddelandet.
För att Fazers förvärv av Kaslink ska bli av måste det först godkännas av det finska konsument- och konkurrensverket.
/FoodMonitor
Fakta (källa: Fazer):
Kaslink äger dessa varumärken:
”Kaslink Aito – veganska matlagningsprodukter, drycker och snacks gjorda på nordisk havre”
”Maire – lokalt producerade laktosfria- och låglaktoshaltiga mjölkprodukter”
”Koria– mjölkbaserade proteinsmoothies”
”The Vesi – rent grundvatten med fokus på hållbara förpackningar”
”Nordic Cuisine sauce - hantverksmässigt tillverkade såser utan konserveringsmedel eller tillsatser”

t20