cDSC 0003
Ny skatt på plastpåsar i Sverige ett kraftigt slag i luften
KOMMENTAREN Sverige är ett föregångsland när det gäller miljön. Men ibland kan politikernas iver att marknadsföra sig som miljökämpar gå till överdrift. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har enligt uppgift sagt till Tv-kanalen TV4 att det ska läggas en ny skatt på 3 kronor på varje plastpåse i dagligvaruhandeln. Men problemet med plaster i miljön – jag tänker bland annat på de stora ”plastöarna” som driver omkring i Stilla havet – är inte handeln i Sverige – det är istället producenter och konsumenter i Asien och Afrika.
– Mycket av den plasten som vi använder kommer tyvärr ut i våra hav och leder till skador på både natur och växter, och det kan vi inte acceptera, säger finansmarknadsminister Per Bolund enligt uppgift till TV4.
Men ingen av de tio floder som för med sig mest plaster ut i världshaven finns i Europa. Sveriges bidrag är mycket litet i sammanhanget.
LÄS OCKSÅ: Stemming the Plastic Tide: 10 Rivers Contribute Most of the Plastic in the Oceans
Plastpåsar behövs. De minskar problem med hygien och smittspridning vid transport av matvaror. Att alltid stoppa sina matvaror samma tygpåse är inte bra.
Sverige har en väl utbyggd återvinningskapacitet som tar hand om plaster – till skillnad från många diktaturer och havererade länder i Asien och Afrika.
Öka för all del medvetandet hos befolkningen om fördelarna med att återvinna plaster. Men att lägga en ny skatt på plastpåsar som Per Bolund vill är ett slag i luften när det gäller de allvarliga miljöproblem som världen står inför.
Kanske det vore bättre att lägga höga importtullar på billiga skräpvaror i plast från bland annat Kina och Indien? Och pressa dessa länder att ta sitt ansvar genom att stoppa de massiva utsläppen av plaster i världshaven som de gör sig skyldiga till?
HÅKAN FRISELL

t20