kIMG 1467
Djurens Rätt pratade kycklingar på Putte i Parken
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har det senaste året fokuserat mycket på det lidande kycklingar får utstå inom den svenska kycklingindustrin. Nu är det festivaltider och organisationen har de senaste dagarna kampanjat hårt på Putte i Parken i Karlstad. FoodMonitor passade på att prata lite med Elvira Granqvist, turnécoach på Djurens Rätt.
– Folk är väldigt peppade. Det är väldigt mycket barn som är intresserade, säger hon.

kIMG 1215

Elvira Granqvist och hennes kollegor hade bland annat med sig en matta som visar hur lite utrymme kycklingar i Sverige har att röra sig på när de föds upp.
– Den här mattan syftar till att det är 25 fullvuxna kycklingar som det är lagligt att hålla per kvadratmeter. De bor otroligt trångt. Mattan har skapat mycket diskussioner. Det har varit bra respons, säger hon.
– Vi tror att om fler fick se det här så skulle fler sluta äta kyckling. På många festivaler har vi med oss VR-utrustning där man får se hur det ser ut inne i sådana där hangarer där kycklingarna finns. Från det att kycklingarna kläcks tills att de blir slaktade.
Den senaste tiden har det varit många avslöjanden i media om hur stora mängder vingskadade kycklingar anländer till landets slakterier varje dag. Problemet är enligt Djurens Rätt bland annat den kycklingras som industrin använder och hur kycklingarna göds.

kIMG 1463

– De ska växa otroligt snabbt. De är slaktfärdiga efter bara fem veckor och det gör att deras skelett inte hänger med i utvecklingen. Därför är det väldigt vanligt att de bryter benen. De orkar helt enkelt inte att hålla uppe sin vikt.
Elvira Granqvist berättar också att Djurens Rätt under Putte i Parken i Karlstad fått ett antal nya medlemmar.
HÅKAN FRISELL

t20