k73
De sista haltande stegen
LEDARSTICK Det hör inte till vanligheterna. En myndighet har i dagarna lämnat ut ett filmklipp på en tjur som haltandes tar sina sista steg till avlivningen på slakteriet HKScan i Linköping.
Filmer brukar annars direkt sekretessbeläggas. De anses kunna underminera konsumenternas förtroende för köttindustrin.
Och det lönar sig inte för media att överklaga. Kammarätterna brukar regelmässigt gå på myndigheternas linje. Detta för att lagstiftningen är undermålig.
Men varför i all världen ska man skydda djurägare och transportörer som missköter djur? Det är orättvist inte minst för de djurägare och transportörer som sköter sig.
Så konkurrensen på detta område har Livsmedelsverket och länsstyrelsen helt satt ur spel. Och det har hänt nyligen.
För bara fem år sedan sa de flesta bedömare i branschen att djurskyddet inom livsmedelsproduktionen i Sverige var bland det bästa i världen. Intressant nog så sekretessbelade myndigheterna då inte uppgifter om avvikelser så som man gör idag.
Men det går det inte längre att övertygande påstå att vi i dagsläget är bland de bästa i världen. Kontrollmyndigheter som Livsmedelsverket och länsstyrelserna sekretessbelägger numer så mycket uppgifter de kan om djur som utsätts för onödigt lidande.
De påstår att lagstiftningen tvingar dem till det. Men så var det alltså inte för bara fem år sedan.
Vad har ändrats? Jo, vissa delar av köttindustrin har klagat så högljutt att myndigheterna har böjt rygg.
Det är ett kortsiktigt sätt att se på saken. Industrin skjuter sig på detta sätt i foten.
Konsekvensen blir bland annat att exportfördelen med det svenska djurskyddet när det gäller kött nu på allvar börjar försvinna.
För vem ska man lita på att tala om att djurskyddet är bra – länsstyrelsen? Nej, titta bara på inkompetensen hos länsstyrelserna i Kalmar län och Västra Götalands län när de hanterat avvikelser på slakterierna Guldfågeln i Mörbylånga och Håkantorp Slakteri i Vara. Eller Länsstyrelsen Skånes totala vägran att lämna ut handlingar i djurskyddsärenden.
Den uppgiften är istället medias. Då är det väl inte bra att dessa uppgifter undanhålls journalister?
Det är så illa nu att även en del handläggare på myndigheterna är besvärade. Det finns de som tycker att den nu helt överdrivna situationen med inskränkningen av offentlighetsprincipen rent av är farlig för vår demokrati. Det är bara att hålla med.
Lagstiftningen bör därför ändras. Alternativt kanske juristerna på Livsmedelsverket och länsstyrelsen kunde gå tillbaka till sin tidigare tolkning av sekretesslagstiftningen?
Annars riskerar det svenska djurskyddet inom livsmedelsproduktionen att halta än mer.
HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket.