k23
28 anmälningar mot Kronfågel idag
Idag fick Konsumentverket in 28 anmälningar mot kycklingslakteriet Kronfågel i Valla. Anledningen till floden är bolagets marknadsföring på affischer där man påstår att konsumenter kan klimatkompensera genom att äta kyckling.
”Att det skulle vara möjligt att klimatkompensera sina flygresor genom att äta kyckling är helt absurt och totalt vilseledande!!”, skriver en konsument i en anmälan.
”I sin reklamkampanj antyder Kronfågel att man kan klimatkompensera flygresor genom att äta kyckling istället för nötkött. De illustrerar kampanjen med en bild på ett flygplan. Jag anser att det är vilseledande”, skriver en annan konsument.
Här är några fler ur skörden anmälningar mot Kronfågel:
”Kronfågel påstår i sin reklam att kyckling är ett miljövänligt val, och jämför kyckling med rött kött. Reklamen hävdar att man gör miljön en tjänst genom att äta kyckling. Reklamen är missvisande. Kyckling har visserligen en lägre klimatpåverkan än till exempel kor. Men all djuruppfödningen har en mycket negativ påverkan på klimatet. All djuruppfödning i stor skala tar stor skada på miljön, då det kräver stora mängder soja som importeras från andra länder”, skriver en annan konsument.
”Kronfågel skriver på sin affisch: Om alla som läser det här väljer kyckling istället för nötkött en enda gång, är det som att kompensera för 14 långflygningar med jumbojet. Kronfågel skriver INTE att det krävs att 1 224 000 människor äter kyckling istället för att komma upp i samma utsläppsmängd. Det är vilseledande, det handlar om att få människor att tro att de kan äta kyckling och fortsätta flyga. Min fjortonårige son trodde att reklamen var sann”
”På reklam affischer så skriver Kronfågel följande: Om alla som läser det här väljer kyckling istället för nötkött en enda gång, är det som att kompensera för 14 långflygningar med jumbojet. Gör något enkelt för klimatet ikväll. Det låter som att jag fritt kan flyga med gott samvete utan att oroa mig för utsläpp bara om jag byter nötkött mot kyckling. Det stämmer inte. Extremt otydlig reklam som ger sken av att kyckling är en magisk klimatkompensationsprodukt.”
FoodMonitor har sökt Kronfågel.
UPPDATERAD 2019-09-26
Antalet anmälningar mot Kronfågel som kommit in till Konsumentverket under perioden från och med 2019-09-19 till och med 2019-09-25 är 74 stycken.
/FoodMonitor

t20