Brexit – nu börjar övergångsperioden
I och med att Storbritannien lämnar EU så påbörjas imorgon en övergångsperiod som löper till utgången av detta år. Mycket kommer att fortsätta som vanligt under denna period.
”Den innebär att det mesta i praktisk mening fortsätter som nu, men utan att Storbritannien deltar i EU:s beslutsfattande. Landet ska alltså ingå i EU:s rättsordning, vara en del av inre marknaden och tullunionen men inte ha platser i Europaparlamentet, egen kommissionär, eller delta i rådets arbete. Undantagsvis kan brittiska delegater delta i vissa expertmöten”, skriver Hans Dahlgren, EU-minister, i ett brev i dagarna till svenska myndigheter.
Övergångsperioden kan förlängas med som mest två år om Storbritannien och EU kommer överens om det. Det beslutet måste emellertid i så fall fattas senast vid halvårsskiftet i år.
Hans Dahlgren uppmanar svenska myndigheter att vara vaksamma på utvecklingen framöver. Detta bland annat eftersom det kan finnas frågor som inte hinner hanteras under övergångsperioden.
”Frågor som parterna inte hinner hantera under övergångsperioden kommer att behöva hanteras genom tillfälliga åtgärder”, skriver han.
”Det är angeläget att alla delar av det svenska samhället håller sig uppdaterade om den fortsatta utvecklingen och vidtar de åtgärder som behövs.”
/FoodMonitor