Kina23
Covid-19: De som dör hemma räknas inte in i statistiken – mörkar Kina antalet fall av 2019-nCoV?
KOMMENTAREN mellan den 12 och 13 februari ökade plötsligt de antal fall av 2019-nCoV som Kina rapporterar om från 44 700 till 59 800. Enligt bedömare kan det vara så att man helt enkelt försökte komma i fatt i statistiken – vad det nu betyder, eller att man definierat om vad som räknas som en infektion. Kan det istället vara så att kommunistdiktaturen helt enkelt mörkar antalet?
Enligt BBC är det också så att kineserna inte räknar med de som dör hemma i dödsstatistiken för covid-19 (alltså sjukdomen som följer av infektion med 2019-nCoV).
Det totala antalet döda som Kina hittills rapporterat till internationella organisationer är 1 384. Den riktiga siffran är sannolikt betydligt högre.
Enligt Financial Times har 1 700 läkare i Kina smittas av viruset.
I USA rapporterar medier om att den amerikanska militären nu förbereder sig för en pandemi.
I Sverige meddelar Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, att man inte har några lager för skyddsutrustning som masker för att motverka smittspridning.
”MSB har inget uppdrag att lagerhålla den typen av produkter”, skriver MSB i ett svar till en frågeställare.
FoodMonitor ställde samma fråga till Socialstyrelsen.
"Socialstyrelsen har inga nationella lager inom detta område", skriver myndigheten i ett svar per mejl.
Svenska myndigheter har fortfarande inte gjort tillräckligt för att förbereda sig och det svenska folket för en möjlig pandemi. Det är beklagligt. Förhoppningsvis kan det politiska trycket öka på dem under de kommande veckorna så att de till slut börjar ta sitt ansvar.
FoodMonitor söker Försvarsmakten. Folkhälsomyndigheten har tidigare bokstavligt talat slängt på luren vid frågor om skyddsutrustning.
HÅKAN FRISELL
Bilden på 2019-nCoV. Foto: CDC/ Alissa Eckert, MS. Grafik: FoodMonitor.
FoodMonitor.se görs av frilansjournalister – stöd oss genom att prenumerera på FoodMonitor Plus

t20