b20
Axfoods ”böna med skida” från Egypten utgör hälsorisk – innehåller två toxiska ämnen – varken Axfood eller Livsmedelsverket informerade konsumenter
Trots att Livsmedelsverket tidigare denna månad upptäckt att ett parti "böna med skida" från Egypten innehåller de toxiska ämnena dimetoat och ometoat i halter långt över det europeiska gränsvärdet har kedjan Axfood hittills inte informerat sina kunder. Inte heller Livsmedelsverket har gått ut med information. Detta trots att produkten enligt myndigheten utgör en klar hälsorisk.
”Berört parti innehöll alltså för höga halter av dimetoat och ometoat och myndighetsåtgärder behöver vidtas. Uppmätt halt utgör en hälsorisk”, skriver Livsmedelsverket.
Det var vid en rutinmässig provtagning den 4 Februari 2020 av produkten ”böna med skida” hos Axfoods dotterbolag Dagab Inköp och Logistiks anläggning i Helsingborg som Livsmedelsverket påträffade dimetoat i en halt av 0.091 milligram per kilo och ometoat i en halt av 0.034 milligram per kilo.
Gränsvärdet för dimetoat och ometoat i böna med skida inom EU är 0.01 milligram per kilo.
Enligt Livsmedelsverkets riskvärderare kan de aktuella gifterna i produkten skada konsumenter i alla halter.
”Livsmedelsverkets riskvärderare kan inte utesluta att halterna av dimetoat och ometoat utgör en hälsorisk. Detta på grund av att ometoat är mutagent och dimetoat misstänkt genotoxiskt och det anses att det inte finns någon säker gräns för hur stora mängder som konsumenter kan få i sig, så kan man inte utesluta en hälsorisk”, skriver myndigheten i en kommentar.
Livsmedelsverket lämnade över ärendet till Helsingborgs stad. Enligt uppgift ska ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket.