vDSC_4712
Många fler ansökte om tillfällig yrkesutövning som veterinär i Sverige
117 personer ansökte förra året hos Jordbruksverket om tillstånd för tillfällig yrkesutövning som veterinär i Sverige. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Men för veterinärbolagen som skriker efter fler veterinärer är detta långt ifrån tillräckligt. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
– Det är en indikation på två saker. Dels den akuta bristen på veterinärer, att vi har ett skriande behov i Sverige av dem, samt det faktum att Sverige har en helt unik djursjukvård i världsklass. Topp fyra av Europas största djursjukhus ligger i Sverige vilket gör att vi blir en internationell destination, säger Emma Terander, ansvarig för branschfrågor på sektionen Svensk Djursjukvård på arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare.
Enligt Emma Terander behövs det ett tillskott till branschen på cirka 540 veterinärer i år. Men som det ser ut i dagsläget kommer man bara få in runt 200 stycken.
Emma Terander är emellertid glad åt att det är så många fler utländska veterinärer som ansöker om tillstånd för tillfällig yrkesutövning som veterinär i Sverige.
– De är varmt välkomna. Det är en bransch som behöver dem. säger hon.
– Jag kan bara titta på siffrorna och vi har ett jättestort behov av dem.
HÅKAN FRISELL
Fakta (källa: Jordbruksverket):
Så här har antalet ansökningar om tillfällig yrkesutövning i Sverige varierat de senaste åren:
2016 – 4 stycken
2017 – 21 stycken
2018 – 69 stycken
2019 – 117 stycken
De veterinärer som ansöker om tillfällig yrkesutövning i Sverige kommer enligt Jordbruksverket från andra EU-länder.
Bilden: Emma Terander, ansvarig för branschfrågor på sektionen Svensk Djursjukvård på arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare. Foto: Erik Thor.

t20