Kanadensiska och kinesiska forskare vill testa antioxidanten quercetin vid behandling av patienter med Covid-19 som orsakas av coronaviruset
År 1985 publicerade forskare resultat i tidskriften J Med Virol som visade att antioxidanten quercetin gav en koncentrationsberoende minskning av infektionsförmågan hos flera olika typer av virus. I tidskriften Viruses kunde man år 2016 läsa om att antixidanten quercetin inhiberade en viss typ av influensavirus. Nu vill kanadensiska forskare samarbeta med kinesiska kollegor i Kina för att ta reda på om quercetin kan användas för att behandla patienter som smittas med coronaviruset SARS-CoV-2 som orsakar sjukdomen Covid-19.
"Så snart vi får OK från Kina är vi redo att börja", säger forskaren Michel Chrétien på Clinical Research Institute of Montreal till TV-kanalen CBC.
Enligt uppgift har användning av quercetin tidigare visat sig vara effektivt i behandlingen av sjukdomstillstånd som orsakats av virus som Ebola and Zika.
Forskarna tror att quercetin påverkar sjukdomsförlopp genom att blockera spridningen av virus i kroppen.
”Vi tror att det här läkemedlet avbryter inträde av virus ... det gör att du kan attackera flera virus på samma gång," säger forskaren Majambu Mbikay på Clinical Research Institute of Montreal.
Quercetin är en billig antioxidant som finns i många populära kosttillskott på marknaden. Det forskarna behöver ta reda på är alltså om quercetin över huvud taget har någon effekt vid behandling av patienter med Covid-19, vilken koncentration som i så fall behövs, och på vilket sätt den ska ges till patienter.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Quercetin är en flavenoid som finns i många växter.