Folkhälsomyndigheten agerar fortfarande inte proaktivt
KOMMENTAREN Idag meddelar Folkhälsomyndigheten att man ser flera tecken på samhällsspridning av COVID-19 i Sverige. Det innebär att landet står på randen till en katastrof. Myndigheten ger vissa ynkliga rekommendationer. Det är så dags nu. Folkhälsomyndigheten väljer tyvärr att fortsatt bara reagera på spridningen av cornonaviruset SARS-CoV-2 och agerar inte proaktivt.
”Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.”
Det är uppenbart att dessa rekommendationer ska följas. Men de borde ha kommunicerats av myndigheten för flera veckor sedan.
Det svaga agerandet från Folkhälsomyndighetens sida gör att svenskarna fortsatt utsätts för oacceptabla risker.
Det som behövs nu är ett kraftfullt agerande för att begränsa sociala kontakter och resande – över hela landet. Vi behöver också kraftigt begränsa resande till och från landet och införa hälskontroller innan inresa eller utresa tillåts.
Det skadar inte heller om myndigheterna rekommenderar användning av personlig skyddsutrustning i Sverige.
För övrigt, varför är inte skolorna stängda? Det finns de föräldrar som inte skickar sina barn till skolan. De har inte fel.
För livsmedelsindustrin innebär läget att mer insatser måste göras för att skydda personal och kunder. Vi ser att vissa butikskedjor ger personalen handsprit. Det är bra men man måste också se till att den används.
Ännu bättre vore det om kunderna också kunde erbjudas handsprit. Eller så kunde man erbjuda kunderna engångsplasthandskar.
För kunder i matbutiker tar nämligen ofta på många förpackningar som man inte köper. Det i kombination med att Coronaviruset kan, enligt de senaste forskningsresultaten, överleva på ytor i dagar på ytor som papper och plast gör att livsmedelförpackningar utgör en smittorisk. Matbutiker borde även regelbudet rengöra handterminaler och handtag om man inte redan gör det.
Det finns nu uppgifter om att coronaviruset kan spridas som en aerosol mellan människor. Det gör att viruset kan hänga kvar i luften i flera minuter och lätt spridas i en matbutik eller i en restaurang.
Behöver du veta mer om coronaviruset och dess spridning? Tack och lov finns det källor som ger bättre vetenskaplig information än Folkhälsomyndigheten.
Här är en av de bästa:
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
p5HÅKAN FRISELL