Är det dags för en ny laguppställning för att hantera coronakrisen?
I stort sätt samma personer i toppositioner på Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Socialstyrelsen, som sett till att vi är så gott som helt oförberedda på corona-pandemin leder nu våra insatser för att fördröja spridningen. Svenskarna har inte ens andningsskydd och handsprit så att det räcker. Dessa spelare borde skyndsamt bytas ut.
Det är problematiskt att Sverige i dagsläget inte samordnar insatser ens med våra grannländer och att vi inte drar rätt lärdomar av det som händer i Italien och Kina.
Kina satte hela städer i karantän och gör omfattande tester för att hitta smittade och det tycks så här långt ha fungerat. Danmark stänger gränsen. Norge stänger flygplatser och hamnar.
Men i Sverige är skolorna är fortfarande öppna, gränserna vidöppna, och evenemang med upp till 500 personer tillåts. Det är ett problem även i fördröjningsfasen.
Om vi vill undvika att samhället riskerar att slås ut de närmaste månaderna bör vi tillsammans nu göra allt för att hålla nere smittspridningen. Det kräver tuffa åtgärder. Att byta ut spelare på toppositioner som inte kan prestera hör dit.
HÅKAN FRISELL