120 anmälningar mot CleanEating
CORONA I dagarna har det varit en flod av anmälningar mot marknadsföringen på webbsajten CleanEating.se som enligt uppgift drivs av kändisen Katrin Zytomierska. Det handlar om att marknadsföringen gör gällande att fiskolja skulle vara bra mot coronaviruset.
”Katrin Zytomierska har ingått samarbete med CleanEating.se och marknadsför deras fiskolja som ett sätt att boosta ditt immunförsvar mot Corona. Inte nog med att det inte finns några medicinska belägg för detta, man får väl inte påstå hälsoeffekter på produkter som inte bevisade och inte är läkemedel??, men eftersom hon samarbetar med dem får hon även betalt för att marknadsföra detta till hennes följare. Hennes följare, i detta fallet främst på Instagram, består av alla åldrar, inklusive konsumenter yngre än 15 år, som troligtvis inte har sunt förnuft nog att särskilja medicinska råd från felaktig marknadsföring. detta är farligt!!”, skriver en anmälare.
”Katrin Zytomierska Clean Eating har på Katrin Zytomierskas instagramsida lagt upp en reklambild på Clean Eating Omega 3 fiskolja. Vid tidpunkten för inlägget råder Covid-19 (coronavirus) pandemi. I bildtexten skriver Katrin, citat: "I tider som dessa med ett läbbigt corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar". Katrin fortsätter att i inlägget förklara vikten av Omega 3 för att stärka sitt immunförsvar och är ett starkt skydd mot influensa. Jag anser att Katrin Zytomierska Clean Eating har gjort vilseledande reklam och utnyttjat den spridda oron som finns kring viruset Covid-19. Det finns inget botemedel mot sjukdomen och ingen vetenskaplig grund till att tro att Omega-3 fiskolja skulle minska risken att bli smittad”, skriver en annan anmälare.
Katrin Zytomierska har kommenterat saken så här enligt tidningen Expressen:
”Jag fick in en ny produkt i vårt sortiment. Det är en produkt som är bra för att stärka sitt immunförsvar. Naturligtvis ingen mirakelprodukt som skyddar mot ett virus. Inte heller något som jag kommunicerade. Hade jag haft en ingefäradryck eller ett vitamintillskott hade jag rekommendera folk att köpa den. Det är alltid en bra idé att göra allt man kan för att stärka sitt immunförsvar. Sen är det upp till var och en att ta in mitt budskap eller inte.”
/FoodMonitor

t20