Utbredd desinformation om munskydd och andningsskydd
LEDARSTICK När FoodMonitor pratar med olika källor om Coronakrisen så får vi ofta kommentaren att svenskarna inte behöver ha munskydd på sig eftersom sådana ändå inte fungerar. Och i media formligen idiotförklarar man svenskarna genom att säga att de inte vet hur andningsskydd, som de av FFP3-typ, ska användas. Det är respektlöst – och självfallet helt fel.
– Skyddsmask, det hjälper ju inte, sa en representant för Svenska Transportarbetareförbundet förra veckan.
Många myndigheter och organsationer säger samma sak om munskydd och andningsskydd. Detta bland annat efter det att någon från Folkhälsomyndigheten som vanligt babblat på i media.
Den uppenbara desinformationen kommer förvånande ofta från personer som benämns som experter.
Men bara för att någon har titeln epidemiolog eller kallar sig för forskare så behöver inte den personen ha rätt.
Munskydd används inom vården för att skydda patienter mot smitta. Bland annat när det gäller infektioner som sprids via små droppar som är aktuellt nu med Corona. Kirurger och annan vårdpersonal använder sådana skydd.
Munskydd hindrar också bäraren från att direkt vidröra mun och näsa, vilket är en fördel för att begränsa smittspridning.
Det är förstås så att munskydd fungerar mer eller mindre bra när en större allmänhet använder dem. Men att helt räkna ut dem är vårdslöst.
Många läkare i Asien har uttalat sig och sagt att en av de viktigaste anledningarna till framgångarna i kampen mot Corona där har varit att allmänheten i stor omfattning använt munskydd och andningsskydd.
Förbluffande nog säger vissa ”experter” i Sverige att ”inget tyder på” att munskydd fungerar och att det inte finns några studier som pekar på det.
Det är förkastligt.
”Inget tyder på” tycks för övrigt användas väldigt ofta i sammanhang som har med Corona att göra. Speciellt när någon vill försöka tysta ner en debatt eller hantera allmänheten.
”Inget tyder på” tyder istället ofta på att ”det finns tecken på” eller ”det kan inte uteslutas att”.
När det gäller munskydd så vet många svenskar hur det ligger till men tycker samtidigt att det är obehagligt att bli ”hanterade” av myndighetspersoner som i frågan uppenbarligen far med osanning.
Sedan har vi andningsskydd av FFP3-typ. De kan användas för att skydda användaren mot Coronavirus.
LÄS OCKSÅ: Så kan man skydda sig lika effektivt, men på sikt billigare, från coronavirus än att köpa många dyra FFP3 engångsmasker
När det gäller den typen av andningsskydd så trycker så kallade experter och media i Sverige på att skydden inte fungerar eftersom svenskarna inte vet hur de ska ta på och ta av sig skydden på rätt sätt. Det är ett trevligt förhållningssätt – att idiotförklara befolkningen.
Alla ansträngningar till den aktuella typen av desinformation tycks vara designade att dölja det faktum att vi i Sverige inte har skyddsutrustning så att det räcker för att skydda hela vår befolkning. Så istället ljuger man. Det är illa. Det borde man sluta med.
Det är självklart att vården bör har företräde till skyddsutrustning. Men desinformation är inte rätt väg att gå.
De personer på olika myndigheter som försatt oss i den situation vi nu är i borde skyndsamt bytas ut.
p5HÅKAN FRISELL

t20