Lidl tecknar nya avtal – vill säkra svensk livsmedelsproduktion
Förra veckan uppmanade butikskedjan Lidl svenska bönder och producenter att kontakta dem för att medverka till att försöka säkra livsmedelsproduktionen under Coronakrisen. Nu meddelar Lidl att flera nya avtal har tecknats.
”Gensvaret har sedan dess varit enormt. Det är både små, medelstora och stora företag inom bland annat kött och chark, frukt och grönt, mejeri, och konfektyr, från alla delar av landet som visat intresse. Redan nu har tre nya avtal tecknats”, skriver Lidl i ett pressmeddelande.
– Vi går igenom alla de intresseanmälningar som inkommit och vet redan nu att vi kommer gå vidare med ett flertal leverantörer. Vår förhoppning är dessa nya samarbeten ska bli långsiktiga och att de ska vara fruktsamma för båda parter. Vi vill bidra till att stödja många av de matproducenter som kämpar för sin överlevnad och hjälpa till att trygga den svenska livsmedelsproduktionen, säger Malin Laurén, inköpsdirektör på Lidl Sverige, enligt pressmeddelandet.
Det tre nya avtalen har enligt uppgift tecknats med Malmö Chokladfabrik AB i Malmö, Kalmar Bageri AB i Kalmar, och Hammars Bryggeri AB i Hammar.
– Det här är otroligt välkommet för hela kollektivet av små producenter. Våra kunder finns framförallt inom besöksnäringen – hotell, caféer, konditorier, och bagerier, som på grund av pandemin har tappat massor av kunder. Genom den här möjligheten kan vi nu sälja choklad som vi annars inte skulle ha fått såld. Det innebär också att fler upptäcker våra produkter, säger Jens Fylkner, vd och delägare i Malmö Chokladfabrik, enligt pressmeddelandet.
– Vi är en liten aktör och blev i och med coronapandemin helt beroende av att dagligvaruhandeln kan hjälpa oss. Nu ger Lidl oss chansen att komma ut med våra produkter och det är otroligt häftigt att allt gått så snabbt. Det här måste ha varit världshistoriens snabbaste upphandling, säger Robert Henrysson, ägare i Hammars bryggeri.
/FoodMonitor

t20