Ökad oro hos Skogsindustrierna
CORONA ”Världsekonomin måste komma igång igen och det snart”. Så skriver branschorganisationen Skogsindustrierna idag i ett pressmeddelande. Organisationen har undersökt hur Coronakrisen påverkat industrin.
”Ökad efterfrågan på vissa produkter, tvärnit för andra, och leveransproblem till viktiga marknader – hittills har svensk skogsindustri påverkats både positivt och negativt av Coronakrisen”, skriver man.
”Så här långt har svensk skogsindustri drabbats mindre hårt av Coronakrisen än många andra branscher. Vissa produkter, framför allt mjukpapper, förpackningsmaterial, och trävaror till svensk bygghandel, har till och med haft en ökad efterfrågan. Men pandemin sätter tydliga spår även i skogsindustrin och konsekvenserna riskerar att bli större ju längre tid det tar innan global efterfrågan och produktion kommer igång igen.”
Bland annat exporten till Kina har tagit en smäll.
– Skogsindustrin inledde året starkt, men under mars ser vi att branschen påverkas av Coronapandemin och hur den hanteras runt om i världen. Då dämpas till exempel årstillväxten i massaleveranserna tydligt och exporten till Kina gick från en årstillväxt på 20 procent i februari till ett fall på 30 procent i mars. Vi kan konstatera att världsekonomin måste komma igång igen och det snart, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna, enligt pressmeddelandet.
Samtidigt har produktionen av mjukpapper och förpackningsmaterial ökat.
– Det ska samtidigt framhållas att många företag inom massa- och pappersindustrin sammantaget gjorde ett bra resultat under första kvartalet i år och vissa delar gick riktigt bra. Mjukpapper och förpackningsmaterial gick starkast och ökade i mars med upp till 23 procent jämfört med mars 2019, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker inom massa och papper på Skogsindustrierna, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor