MSBIMG_0194
Svenskarna håller avstånd och fortsätter att oroas över arbetslösheten
Svenskarna fortsätter med beteendeförändringar som kan bidra till att minska spridningen av SARS-CoV-2. Det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter det att man fått resultat från en undersökning i dagarna som undersökningsbolaget Kantar-Sifo gjort.
”Nästan nio av tio, 87 procent, uppger att de håller större avstånd till andra i butiker, på restauranger, och i kollektivtrafiken, den här veckan, jämfört med 72 procent för en vecka sedan. Det är också något fler som säger att de undviker att skaka hand, som undviker offentliga platser med många människor, och undviker att pussas eller kramas”, skriver MSB i ett pressmeddelande.
”På ett område kan man se en rörelse i motsatt riktning, och det är andelen som säger att de handlar mindre i fysiska butiker. De blir faktiskt färre. Det är en liten förändring inom felmarginalen. Observera också att detta är vad människor själva svarar om sitt beteende, det finns förstås en risk att man bedömer sig själv lite väl positivt.”
Enligt MSB är svenskarna fortsatt oroade över arbetslösheten.
”Siffrorna är samma som förra veckan: att det finns en oro kring att arbetslösheten ska öka och för att företag ska få allvarliga problem. Mellan 80 och 90 procent instämmer helt eller i ganska hög grad med dessa påståenden”, skriver man.
/FoodMonitor
Fakta (källa: MSB):
”Det här är den sjätte redovisningen, baserad på intervjusvar från 30 april-3 maj. Målgruppen är allmänheten 18 till 79 år och urvalet har dragits slumpmässigt från Kantar Sifos online-panel.”
Foto: FoodMonitor.