Undersökning: Förtroendet för Sveriges livsmedelsförsörjning rasar
Mejeribolaget Norrmejerier meddelar att en Sifoundersökning som man låtit genomföra visar "att sex av tio svenskar, 62 procent, har som följd av coronapandemin fått minskat förtroende för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen”. I Sverige är endast 70 procent av mjölkproduktionen inhemsk.
– Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige måste producera mycket mer av sin egen mat. För en stabil svensk livsmedelsförsörjning behöver vi ta vara på alla unika förutsättningar runt om i landet och matcha dem med olika typer av matproduktion, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, enligt ett pressmeddelande.
– Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider.
/FoodMonitor

t20