C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger hållbar livsmedelsbutik
Arkitektkontoret C.F. Møller Arkitekter i Stockholm meddelar att man tillsammans med butikskedjan Netto bygger Danmarks första DGNB Guld-certifierade livsmedelsbutik i Horsens. Byggnaden kommer enligt bolaget att bestå av återvinningsbara material med en konstruktion av trä som bekläs med trä och skärmtegel.
– Vi hoppas och tror att byggnaden i Bygholm Bakker blir en ny standard för Netto. Vi gör en del djärva val som vi tror kommer att vara gynnsamma för samhället och närmiljön i ett längre perspektiv. Genom att gå i spetsen hoppas vi visa hur framtidens livsmedelsbutiker ska utformas och byggas, säger Michael Løve, vd för Netto, i ett pressmeddelande.
– Vi är stolta över att kunna bidra till Netto och Salling Groups visioner om en mer hållbar framtid genom att tillsammans med dem utveckla ett koncept för Nettos nya butiker på basis av vår erfarenhet av träbyggnader och hållbarhet, säger Klaus Toustrup, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.
Så här ska Netto-butiken i Bygholm Bakker i Horsens bli enligt C.F. Møller Arkitekter:
”Butiken blir DGNB Gold-certifierad – en certifiering som visar att byggnaden är hållbar”
”Byggnaden består till största delen av hållbart trä för minimal miljöpåverkan”
”Byggnadselementen och de mekaniska kopplingarna underlättar återanvändning”
”Sedumtaket bidrar till värmelagring och kylning i butiken”
”Solceller och ett nytt energisystem gör butiken delvis självförsörjande”
”Stora fönsterpartier släpper in dagsljus i butiken”
”Minimal användning av material med hälsovådliga ämnen och förbättrad luftkvalitet skapar ett sunt inomhusklimat”
”Möjlighet till laddning av elbilar”
/FoodMonitor
Fakta:
Om DGNB (källa: C.F. Møller Arkitekter):
”DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) är en internationell hållbarhetscertifiering som anpassats till danska förhållanden. För att få en DGNB-certifiering måste en byggnad eller ett stadsområde utvärderas på basis av ett antal kriterier inom DGNB:s fem huvudområden: miljömässig kvalitet, ekonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet, och processkvalitet.”

t20