Lidl utlyser 11 miljoner för att påskynda omställningen till mer hållbara livsmedelssystem
Butikskedjan Lidl meddelar att man idag öppnar ansökningsperioden för Lidl Future Initiatives. Bolaget utlyser elva miljoner kronor till ”projekt som påskyndar utvecklingen av hållbara livsmedelssystem som levererar hälsosam mat”. Pengarna kommer enligt uppgift från Lidl:s prishöjning på plastbärkassar.
– Det behövs snabba och effektiva förändringar av livsmedelssystemet för att nå FN:s globala hållbarhetsmål. Som livsmedelsaktör är vi en del av de utmaningar som branschen står inför. Förutom det vi redan gör i vår dagliga verksamhet kommer vi genom Hållbarhetsakuten bidra med elva miljoner kronor till tidskritiska projekt utanför vår egen verksamhet som kan göra skillnad här och nu, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl, enligt ett pressmeddelande.
Dessa områden omfattar utlysningen (källa: Lidl):
”Hållbara, innovativa och effektiva metoder inom jordbruksproduktionen som precisionsodling, klimatpositivitet, cirkularitet och regenerativt jordbruk”
”Forskning och innovation av framtidens hälsosamma och hållbara mat så som växtbaserade produkter”
”Smarta digitala lösningar som transformerar livsmedelssystemet med hjälp av AI och annan teknik, exempelvis för ökad biologisk mångfald”
”Innovation och utveckling för minskat matsvinn genom cirkulär livsmedelsproduktion”
”Beteendeförändring hos konsument som leder till exempelvis fler och bättre hållbara lösningar och ökat intag av hälsosam och hållbar mat”
– Vi välkomnar utmanare och uppstickare över hela landet. Det finns många som engagerar sig i klimatfrågan och andra avgörande hållbarhetsfrågor för branschen och vi vill ge dessa nytänkande, viktiga och ofta utmanande projekt en möjlighet att få verklig effekt och chansen att driva branschen framåt, säger Johan Augustsson.
Enligt Lidl kommer vinnarna att prisas den 12 november.
/FoodMonitor

t20