”Modern form av slaveri” i svenska bärskogar
Till veckan väntas cirka 6 000 thailändska bärplockare komma till de svenska bärskogarna. Förra året var det många problem och i år ser det dessutom ut att bli färre bär. Regeringen vill nu ta krafttag för att reglera bärbranschen. Det rapporterar SVT Nyheter.
– Det är inte rimligt att vi ska importera slavhandel till Sverige, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), till SVT.
Fjolåret var enligt uppgift kaosartat för de thailändska bärplockarna. 250 av dem skrev enligt SVT till regeringen och berättade om miserabla förhållanden, att de livnärde sig på överkörda djur och återvände skuldsatta till Thailand.
– Det som pågår i våra svenska skogar med de här thailändska bärplockarna kan inte beskrivas på något annat sätt än en modern form av slaveri, säger Paulina Brandberg.
Regeringen vill nu enligt uppgift förändra migrationslagen för att komma till rätta med problemet. Man ska även arbeta med åtgärder kring arbetslivskriminalitet.
– Det ska inte finnas några zoner där människohandel eller slaveri kan gå straffritt i Sverige, säger Paulina Brandberg, till SVT.
/FoodMonitor