Kommentaren: Läkemedelsverkets nonchalanta hantering av misstänkt brott
Ett apotek slänger läkemedel som kunder som har frikort inte hämtar ut. Det handlar bland annat om kylvaror med begränsad hållbarhet som kan kosta upp till 10 000 kronor paketen. Detta larmade nyligen en farmaceut om till Läkemedelsverket. Vad gör myndigheten? Svar: ingenting nu. Det är semestertider.
Det handlar uppenbarligen om ett misstänkt bedrägeri mot landsting och kunder. Kontaktar då kanske Läkemedelsverket polisen? Svar: nej, det har man ingen skyldighet att göra.
Om farmaceutens uppgifter är korrekta, och det finns ingen anledning att betvivla det, finns det en reell risk att patienter kommer till skada. Att det aktuella apoteket på det sättet som beskrivs i farmaceutens anmälan till Läkemedelsverket manipulerar patienters läkemedelsförteckningar genom sitt bedrägeri är mycket oroande. Behandlande läkare riskerar att fatta beslut på felaktiga grunder.
Men Läkemedelsverket meddelar sonika att ”vi gör inga brandkårsutryckningar”.
Läkemedelsverkets ovilja att utreda detta ärende är mycket problematiskt. Myndigheten visar en otrolig nonchalans inför sin mest grundläggande uppgift – att skydda medborgarna.
HÅKAN FRISELL
Läs mer:
Farmaceut larmar om pågående bedrägeri
Läkemedelsverket: ”Vi gör inga brandkårsutryckningar
Landstinget: ”Det är våra medborgare som drabbas”