olIMG 1173
Allergiker: felaktig innehållsförteckning på OLW:s jordnötter orsakade skada
I innehållsförteckningen på livsmedelsföretaget OLW:s produkt ”klassiska torrostade jordnötter” står inget om att de innehåller mjölk, soja, selleri, eller vete. Men dessa ingredienser finns med på samma innehållsförteckning på bolagets hemsida. Det upptäckte en glutenallergiker i Umeå efter att i dagarna ha insjuknat.
”Jag är glutenintolerant och blir dålig i mage och kropp när jag äter något som innehåller vete, råg, eller korn”, skriver konsumenten i ett mejl till Umeå kommun.
”Gick in på OLW:s hemsida och tittade om det skiljde sig något i ingredienserna. Mycket riktigt skiljer det sig rejält. Bryter inte de mot någon slags regel eller lag? Får man verkligen utelämna ingredienser, särskilt allergener? Det är garanterat inte bara jag som blivit dålig av dessa i tron att man kan äta dem. Näringsinnehållet stämmer inte heller.”
Konsumenten berättar att denne kontaktat OLW och fått svaret att texten i innehållförteckningen på den aktuella produkten ska ändras till hösten.
Det svaret var konsumenten inte nöjd med.
”Förstår de inte hur fel detta är? De hoppas att texten på påsen ska ändras till hösten? Igen, är inte detta något regelbrott?”
Så här ser ingrediensförteckningen för produkten ”klassiska torrostade jordnötter” ut på OLW:s hemsida:
Jordnötter (96%), salt, torrjäst, potatisstärkelse, dextros, senapspulver, vetemjöl, mjölkpulver, förtjockningsmedel (E414), arom (innehåller selleri), rökarom, färgämne (paprikaextrakt, gurkmejaextrakt, sockerkulör), hydrolyserat sojaprotein, smakförstärkare (E621, E631, E627). Kan innehålla spår av andra nötter.
Så här ser innehållsförteckningen ut på förpackningen:
Jordnötter (96%), salt, lökpulver, kryddor, arom, jästextrakt, dextros, färgämne (paprikaextrakt), förtjockningsmedel (E 414). Kan innehålla spår av andra nötter.
olIMG 1171
Umeå kommun har lämnat över ärendet till Livsmedelsverket som har tillsynen över OLW.
UPPDATERAD
KOMMENTAR FRÅN OLW:
”Vi har sedan september 2014 nytt recept i OLW:s torrostade jordnötter. Det som deklareras på påsen stämmer med innehållet. Vi har dessvärre inte uppdaterat detta på vår hemsida än. Vi har inte utelämnat några ingredienser på våra påsar, vi har missat att uppdatera vår hemsida inte tvärtom. Det som står på påsen stämmer med innehållet”, skriver Stina Petrini, kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor