Norsk advokatfirma försöker tvinga FoodMonitor att stoppa artikel
LEDARE: Om inte FoodMonitor omedelbart stoppar en artikel som handlar om "Norwegian Salmon oil" och ett dödsfall som en konsument anmält till Livsmedelsverket så kan en norsk advokatfirma komma att kräva mig som ansvarig utgivare på pengar. Mitt svar på det är, som sig bör, att självfallet böjer vi oss inte för den typen av hot.
”Dersom saken ikke umiddelbart fjernes, vil vi holde deg, som ansvarlig utgiver, ansvarlig for ethvert økonomisk tap som oppstår som en følge av saken”, skriver Joakim Gjerde på Advokatfirmaet CLP DA i Oslo, i ett mejl till FoodMonitor.
Joakim Gjerde säger i mejlet att han agerar på uppdrag av en "klient". Den klienten verkar vilja dölja sig i skuggorna.
Här är artikeln den norska advokatfirman och deras klient inte vill att du ska få läsa!
Att en norsk advokatfirma på det här sättet tror sig kunna pressa en svensk nättidning att stoppa publiceringen av en artikel är förvånande.
Jag kan inte påminna mig om något seriöst svenskt företag eller advokatfirma som gjort något liknande när det gäller artiklar på FoodMonitor. Det händer ibland att oseriösa kosttillskottbolag, med massor anmälningar mot sig hos Konsumentverket, använder en liknande taktik. I vissa av de fallen har vi haft indikationer på att det varit frågan om en mer eller mindre organiserad brottslighet.
Det sätt som Joakim Gjerde hotar på i sitt mejl verkar för utstuderat för att vara en enstaka händelse. Det finns anledning att tro att detta är satt i system.
Så vem är den, som det verkar, ljusskygga klienten som anlitat advokatfirman?
Den frågan ser jag fram emot att få svar på.
Men den större frågan är varför rapporteringen om dödsfallet är så besvärande för advokatfirmans klient. Det kommer vi att fortsätta söka svar på – med ökad intensitet.
p5HÅKAN FRISELL, ansvarig utgivare
Har du blivit hotad av advokatfirman CLP DA eller någon annan för att du skrivit negativt om norsk fiskolja eller omega-3? Kontakta gärna redaktionen!
FoodMonitor-Fakta:
Advokatfirmet CLP DA skriver på sin webbplats att de specialiserat sig på affärsjuridik.