Länsstyrelsens kontroll av djurskyddet på de skånska slakterierna är på väg att haverera
Djurskyddet på Länsstyrelsen Skåne har fått 3.5 miljoner kronor mindre i år från Näringsdepartementet till kontroller av att djurskyddslagen efterlevs på bland annat slakterier och under transporter. Detta trots fagra löften från politikerna om att djurskyddet i den svenska livsmedelsproduktionen ska prioriteras.
– Vi har i Skåne haft en och en halv tjänst för kontroll av slakterier och transporter. Nu dras vi ner till knappt en tjänst, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne.
– Vi har haft bra koll på slakterierna. Men frågan om vi kommer klarar det i förlängningen. Vi ska på knappt en tjänst klara av alla slakterier, alla transporter, plus slakteriunderrättelserna. Även om jag jobbar dygnet runt skulle jag inte klara av det.
Vad blir det för konsekvenser för konsumenterna?
– Det kan orsaka att vi inte hinner göra de kontroller som vi tycker är de viktigast. Att vi inte kan säkerställa djurskydd och livsmedelsäkerheten.
– Vi har nästan 30 slakterier i Skåne och kommer vi inte tillbaka och gör kontroller kontinuerligt vet vi inte att det fungerar.
Enligt Mattias Gårdlund är det Näringsdepartementet med ministern Sven-Erik Bucht som ligger bakom de försämrade förutsättningarna. Länsstyrelsen försöker desperat hantera den uppkomna situationen.
– Mina chefer försöker fortfarande prioritera de här kontrollerna, säger han.
Behovet av att länsstyrelsen utövar kontroll på slakterierna ställdes på sin spets i veckan då FoodMonitor kunde avslöja att slakteriet Rögla slakteri i Ystad inte såg till att bedöva grisar på rätt sätt.
Läs mer: Myndigheter: skräckslakt på Rögla Slakteri i Ystad – grisar slaktades utan tillräcklig bedövning – nu förbjuds den slakten
Det var länsstyrelsen som slog larm om oegentligheterna. Länsstyrelsen var på rutinkontroll på slakteriet. Mattias Gårdlund hoppas att konsumenterna och politikerna inser värdet av en regelbunden kontroll av slakterierna.
– Det är inget som syns på slutprodukten om djuren har varit halvt bedövade och lidit under avlivningsprocessen. Det ser man bara när man går dit och tittar, säger han.
– Det kanske är sådana ärenden som gör att folk börjar öppna ögon och öron.
Marcus Björklund är chef på Djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen Skåne. Han har tvingats att drastiskt skära ner på djurskyddet i år.
– Jag fick ungefär 3.5 miljoner mindre än vad jag hade innan. Det vi har gjort det är att vi har sagt upp tre stycken inspektörer och en länsveterinär. Sedan har vi haft tillfälligt anställd personal också som förstärkning förra året. Men de kunde vi inte heller förlänga. Det är en rätt så stor minskning av personalstyrkan. De här som är uppsagda har ganska lång uppsägningstid så vi har ändå dem på plats en bra stund under 2016. Men framåt hösten så kommer det bli riktigt kritiskt.
Marcus Björklund berättar också att han kommer att göra allt han kan för att se till att djurskyddskontrollen av slakterierna och transporterna fungerar så länge som möjligt.
– Vi har en bra dialog med slakteribranschen, säger han.
HÅKAN FRISELL