Den lidande kon på Norrbottensgårdens Slakteri – reaktioner
FoodMonitor berättade igår om att en officiell veterinär rapporterat att en ko utsatts för kraftigt onödigt lidande på slakteriet Norrbottensgårdens Slakteri AB i Luleå, och att bolagets rutiner för djurskydd inte fungerat. Idag kommenterar ett par av bolagets viktigaste kunder ärendet. På djurrättsorganisationen Djurens Rätt är man kritiska till att branschen inte tagit tag i det underliggande problemet.
"Att djur far illa är självklart oacceptabelt. Vi kommer att följa upp händelsen med slakteriet", skriver Mats Olausson, informationschef på Coop Norrbotten, i ett mejl till FoodMonitor.
– Sådant får absolut inte förekomma. Det är helt oacceptabelt om nu allting stämmer. Man är mån om djuren. Det ska gå rätt till givetvis, säger Andreas Spinell, handlare på ICA Maxi Stormarknad Luleå.
– Vi är jättenöjda med köttet från Norrbottensgården. Det tycker jag är ett fantastiskt kött och mår djur dåligt märker man det på köttkvaliteten, så jag blir mycket förvånad. Jag kommer att försöka sätta mig in i fallet för jag känner inte alls igen det här. Får man veta att sådant där inte funkar då blir man, nackhåret åker så att säga.
På Djurens Rätt är man kritiska hur slakteribranschen hanterar djur som stallas upp över natten.
”Det lidande som kon har utsatts för är helt oacceptabelt och en konsekvens av att djur övernattas på slakterier, vilket är väldigt vanligt, och hålls i boxar där de kan skada sig så illa som i det här fallet. Även om tillsynen hade varit bättre på kvällen och morgonen, hinner mycket hända under natten då ingen tillsyn alls sker”, skriver Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, i ett mejl till FoodMonitor.
FoodMonitor har inte lyckats få någon kommentar från Norrbottensgårdens Slakteri AB.
/FoodMonitor
Läs mer: Veterinär: Ko utsattes för kraftigt onödigt lidande på Norrbottensgårdens Slakteri AB