Stenkastning mot Hemköps personal i Tjärna C
Personal på butikskedjan Hemköps butik Tjärna C i Borlänge utsattes för stenkastning på lördagskvällen. Innan hade däcken på deras bilar skurits sönder. Även blåljuspersonal som larmades till platsen attackerades. Situationen blev så pass utom kontroll att polis ända från Kristinehamn beordrades dit. Butiken tvingades slå igen två och en halv timme tidigare. Det rapporterar sajten dt.se.
– När personal och anhöriga byter däck vid 19-tiden utsätts de för stenkastning. Även polisbilar får stenar kastade på sig. Det var fortsatt rörigt under kvällen och polisen valde att resursförstärka, men det var inga större störningar under natten, säger Björn Matsson, vakthavande befäl vid dalapolisen, till dt.se.
På Axfood, som äger Hemköp, tycker man att den aktuella butikschefen agerat rätt när denne stängde butiken.
"Det är förstås både allvarligt och tråkigt. För alla parter. Men jag tycker butikschefen och personalen agerat förtjänstfullt. De stängde butiken drygt två timmar tidigare än planterat i går som en markering, men också av säkerhetsskäl och hänsyn till kunder och personal, skriver Claes Salomonsson, presschef på Axfood, i ett mejl till FoodMonitor.
Det har varit oroligt i Tjärna C under en längre tid. I sociala medier beskrivs området som ett så kallat ”no-go area”. Alltså ett område som myndigheterna mer eller mindre tappat kontrollen över.
Enligt uppgift är det är personer med utländsk härkomst som ligger bakom attackerna det senaste dygnet. Det finns också en uppgift om att åtminstone en del av dessa personer inte bor i det aktuella området.
"Det är några få som ställer till det", säger en källa.
Tjärna ängar finns med som riskområde på plats 17 i polisens lista över 53 utsatta områden i Sverige.
Läs mer: Utsatta områden -sociala risker, kollektiv förmåga, och oönskade händelser
/FoodMonitor