Debatt:
Allvarliga missförhållanden gömmer sig bakom KFC:s kycklinghinkar
Kentucky Fried Chicken håller på att etablera sig i Sverige, nu med sin andra restaurang. Det sker samtidigt som andra snabbmatskedjor som Max satsar stort på vegoburgare och därmed gör sin mest lyckade lansering någonsin. Medan Max satsning ligger i tiden, både av klimat och djurrättsliga skäl, känns KFC som ett stort steg bakåt.
de20För mig är det inte klimatpåverkan som är det främsta skälet till att välja bort kyckling utan det faktum att kycklingindustrin är grym mot djuren, men även för den som enbart bryr sig om klimatet är det ett bättre val att äta Max vegoburgare.
När nyheten om att KFC skulle öppna sin första restaurang i Sverige skrev jag att det gjorde mig illamående. Det var flera som hörde av sig och sa att det fångade deras känsla också. Det är ett faktum att kycklingar är ett av de djurslag som utsätts för det allra mest omfattande djurplågeriet och lidandet under uppfödning, transport och slakt, oavsett från vilket land kycklingen kommer ifrån.
KFC har dessutom en lång historia internationellt av bristande kontrollsystem och allvarliga missförhållanden för djuren och rent djurplågeri där slakteriarbetare misshandlat och plågat skräckslagna kycklingar. Kycklingen som säljs på deras restauranger i Sverige importeras från Nederländerna. Där trängs 42 kycklingar per kvadratmeter. Enligt svenska regler går gränsen vid 24 kycklingar per kvadratmeter och redan det är riktigt, riktigt trångt.
Egentligen säger den svenska lagen att maximalt 20 kilo kycklingar får hållas per kvadratmeter, motsvarande tio till femton ”slaktfärdiga” djur. Men genom ett så kallat kontrollprogram tillåts 99 procent av alla kycklinguppfödare att hålla nästan dubbelt så hög beläggning, 36 kilo eller upp till 24 kycklingar. Det är naturligtvis inte bra eftersom lagstiftningen utgör en miniminivå och kontrollprogrammet gör det möjligt att gå under miniminivån.
Kycklingarna går i urin och avföring tillsammans med tiotusentals andra kycklingar i samma fabriksliknande anläggning. Först efter att de är fem veckor gamla och skickas till slakt städas anläggningen ur. Ammoniaken i luften gör att många kycklingar har svårt att andas samt får frätskador på fötter och bröst.
De kycklingar som används för köttproduktion i Sverige är av samma raser som används över hela världen. De tas fram av internationella avelsföretag. Kycklingar växer så fort att de drabbas av sjukdomar och benproblem. År 2007 hade närmare 90 procent av de svenska kycklingarna tydliga rörelsestörningar vid en månads ålder. Hur det ser ut i Sverige idag har vi inga siffror på, men enligt en dansk studie från 2011 var 80 procent halta och bara en halv procent helt symptomfria.
På grund av den hårda aveln är kycklingarna extra sköra och utsatta under transport. Under 2014 föddes nära 90 miljoner kycklingar upp för kött, och över 195 000 kycklingar klarade inte ens resan till slakteriet utan dog under transporten av skador, trängsel, kvävning och av hetta eller köld. Det är ett enormt lidande bakom den statistiken. När branschorganisationen Svensk Fågel kommenterat siffran över transportdödligheten har de ansett det vara en låg siffra.
Omkring hälften av kycklingarna slaktas genom att hängas upp och ned i benen, vid fullt medvetande i väntan på det bedövande elektriska vattenbadet och uppskärning av halsen. Den andra hälften gasas ihjäl direkt i transportlådorna.
Djurens Rätt anser att det i Sverige borde vara självklart med utevistelse för alla kycklingar. Vidare måste aveln av snabbväxande kycklingraser upphöra och dödligheten vid transport av kycklingar måste minska. Detta kan bland annat göras genom att sänka den maximala transporttiden till högst 4 timmar för kycklingar och installera mekanisk ventilation i alla transportfordon. Det är inte acceptabelt att nära 200 000 individer inte ens klarar resan till slakteriet.
Konsumtionen av kycklingkött orsakar stora djurskyddsproblem och lidande för miljontals kycklingar, i Sverige och i resten av världen. Den svenska branschorganisationen Svensk Fågel har hittills inte tagit de allvarliga djurskyddsproblemen på allvar, lika lite som KFC. Det är av fler än klimatskäl ett smart val att äta Max vegoburgare framför KFC:s plågade kyckling.

Camilla Björkbom
Förbundsordförande
Djurens Rätt
Bilden: Camilla Björkbom, Fotograf: Kim-Evert Olofsson, Foto: Djurens Rätt.

t20