Livsmedelsverket försämrar utlämnandet av offentliga handlingar
LEDARSTICK Livsmedelsverket har nyligen beslutat att ändra sina regler när det gäller att ta betalt för offentliga handlingar som skickas per mejl. Nu ska det totala antalet sidor räknas ihop om någon begär flera offentliga handlingar under en och samma dag. Syftet tycks uppenbart – att försvåra allmänhetens och frilansjournalisters granskning av myndighetens agerande genom att öka kostnaderna.
Den som ligger bakom ändringen är Livsmedelsverkets chefsjurist. Att hon lyckats driva igenom en sådan här radikal förändring är förvånande. Generaldirektören verkar ha varit ovetande, och aningslös om vad som pågår på hennes myndighet.
De nya reglerna finns beskrivna på följande sida på Livsmedelsverkets webbplats:
http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/kontakt/ta-del-av-allmanna-handlingar/
Andra myndigheter, som bland annat Läkemedelsverket och Konsumentverket, lämnar ut motsvarande offentliga handlingar elektroniskt utan att ta betalt för det. Detta även om handlingarna sekretessgranskas av myndigheternas jurister.
Det gör att allmänheten och journalister utan några extra kostnader kan granska dessa myndigheters agerande.
Livsmedelsverket har valt att gå i en helt fel riktning. Myndigheten tog tidigare inget betalt alls för offentliga handlingar som skickats per mejl. Sedan några år tillbaka har man tagit betalt för det om antalet sidor översteg nio. Nu har man alltså börjat räkna ihop antalet sidor för alla begärda handlingar under en och samma dag.
Konsekvensen blir att om en medborgare beställer flera handlingar under en och samma dag så sticker kostnaden lätt iväg. Eller så får beställaren kostnadsfritt ut så få sidor från Livsmedelsverket att det blir svårt ta del av handlingarna.
Det går för all del att sprida ut begäran av handlingar över flera dagar. Men det riskerar att försena en granskning av ett ärende som kanske måste ske omgående.
I stark kontrast skickar andra myndigheter gärna filer med tusentals sidor av offentliga handlingar utan att ta betalt för det om inte tidsåtgången för dem att göra så är längre än 10 minuter. Ofta tar det mindre en minut för en registratur att skicka en offentlig handling.
Om den som begär handlingar från Livsmedelsverket är anställd på företag som mediebolaget Sirén eller tv-kanalen SVT så betyder den nu förändrade instruktionen inte mycket. Men för allmänheten och frilansare är det här nu ett problem ekonomiskt – och kanske det är tanken bakom det hela. Att gynna mediekanaler som man kan ha kontroll på.
Att lämna ut offentliga handlingar är en de viktigaste serviceuppgifterna en myndighet har gentemot medborgarna. En viktig grundbult i vår demokrati är att media och allmänheten kan granska makthavarna. Och därför betalar skattebetalarna redan för det i myndigheternas budget. Då borde man kunna förvänta sig att Livsmedelsverket inte försöker lägga en hämsko på granskningen.
Livsmedelsverkets generaldirektör borde tänka om. Varför inte istället öppna upp och göra det lättare att få insyn i er verksamhet? Så som ni haft det tidigare och som andra myndigheter har det idag.
p5

 

 

HÅKAN FRISELL
Ansvarig Utgivare
Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Gillar du FoodMonitor:s granskning av livsmedelsindustrin och myndigheterna? Stöd oss genom att prenumerera på FoodMonitor Plus. FoodMonitor görs av oberoende undersökande journalister. /red
LÄS OCKSÅ: Chefsjurist: Livsmedelsverket bevakar medias användning av offentliga handlingar