Därför JO-anmäler FoodMonitor Länsstyrelsen Skåne
LEDARSTICK Länsstyrelsen Skåne missbrukar sin makt. Det kommer kanske inte som en överraskning för många inom livsmedelsindustrin. Men att länsstyrelsen systematiskt försöker hindra journalister från att granska myndigheten är nog inte så känt.
Från att för ett par år sedan ha varit en normalt öppen myndighet har Länsstyrelsen Skåne slutit sig allt mer. Det har märkts tydligt i deras stora ovilja att lämna ut allmänna handlingar.
På senare tid har det blivit värre. Så till den grad att FoodMonitor nu anmäler länsstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO.
Här är anledningen:
FoodMonitor begärde nyligen att få ta del av handlingar från länsstyrelsen. Det handlade om totalt 23 sidor. Vi bad länsstyrelsen att kontakta oss om det skulle uppstå några kostnader.
Då skriver en handläggare på länsstyrelsen att det skulle kosta ”mellan 400 och 880 kronor” att få dessa 23 sidor per mejl. Normalt sett är ett sådant utlämnande gratis, eller kostar runt 70-80 kronor eftersom det överstiger nio sidor. Detta enligt Avgiftsförordningen.
Att det skulle kosta ”mellan 400 och 880 kronor” är naturligtvis fullständigt orimligt. Detta även om myndighetens jurister granskar handlingarna innan utlämnande. Skattebetalarna förser redan dem med löner för det ändamålet.
FoodMonitor tackade självfallet inte ja till att ta den löjeväckande kostnaden.
Men det spelar ingen roll för Länsassessor Anna-Britt D. Adell på länsstyrelsen som är den som är ansvarig för det här haveriet. Hon lämnar ut handlingarna, med stora delar maskerade, och vill ha betalt.
Hon skriver också i ett mejl att hon tycker att utlämnandet är ”meningslöst”. Det påståendet är felaktigt och patetiskt. Men det visar med all önskvärd tydlighet på att hon och Länsstyrelsen Skåne inte förstår hur media granskar myndigheter.
När FoodMonitor ifrågasätter att länsstyrelsen skulle få betalt ”mellan 400 och 880 kronor” backar hon omedelbart. Vi behöver plötsligt inte betala något.
Länsassessorns agerande är självfallet helt uppåt väggarna. Men vad är motivet till det?
Länsstyrelsen Skåne har tidigare lämnat ut den här typen av allmänna handlingar omaskerade utan att ta betalt. Det är bara under det senaste året som man börjat hänvisa till sekretesslagstiftningen och velat ta betalt. Detta efter kritik från djurägare och slakterier som ogillat medias granskning. Handläggare på Länsstyrelsen Skåne har till FoodMonitor bekräftat att man vidtagit åtgärder för att försvåra för allmänheten och journalister att ta del av handlingar. Det nu aktuella agerandet följer det mönstret och är inte en tillfällighet.
Det vore därför bra om JO granskade ärendet. Men JO är själv en myndighet i kris. JO struntar frekvent i att granska uppenbara fall av fel begångna av myndigheter. Det vet de flesta om. Trots det är det viktigt att ändå anmäla. Det är viktigt att sprida kunskap om missförhållanden.
Ett bra exempel är alla hundratals anmälningar som gjorts till JO de senaste åren om det statliga skandalbolaget Radiotjänst i Kiruna. Ett bolag som enligt många källor till och med utsätter konsumenter för våld och hot. Till slut blir nog anmälningarna så många att inte ens JO kan bortse från dem.
I det aktuella fallet med Länsstyrelsen Skåne är poängen med anmälan att vi inte ska acceptera att myndigheter med hjälp av orimligt höga kostnader i samband med utlämnandet av allmänna handlingar försöker hindra allmänheten och journalister att granska dem.
Länsstyrelsen Skåne med Länsassessor Anna-Britt D. Adell i spetsen borde skämmas.
HÅKAN FRISELL
Har du råkat ut för orimligt höga kostnader i samband med utlämnandet av allmänna handlingar? Eller blivit felaktigt behandlad av Länsstyrelsen Skåne? Skriv gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.